Voordelen van vervoer per spoor

Het vervoer per spoor maakt het zowel mogelijk een zeer groot goederenvolume te reizen wanner de route erg lang is, dat wil zeggen dat de kosten van elke operatie worden verlaagd en de vaste koste worden verdeeld over een groter goederenvolume. Het maakt het vervoer van zeer verschillende soorten goederen op dezelfde route mogelijk, waardoor er vaak minder ongelukken worden veroorzaakt, Aangezien treinden over het algemeen over flink wat veiligheidsmaatregelen beschikken. Bovendien vermijden treinen verkeer congestieproblemen die zich op de wegen voordoen en zorgen ze voor weinig/minder vervuiling.

Nadelen

Er is een beperking als we het hebben over het internationaal spoorvervoer, aangezien de breedte van de sporen anders zijn dan in de rest van europa. Dus het is noodzakelijk om dan een overstap te maken. Het is pas toegankelijk op de eindbestemming van de goederen, zoals magazine of andere aflever punten, In deze gevallen is de ondersteuning van het wegvervoer nog steeds nodig om de route te voltooien.

De kosten van het moeten overslaan van goederen zijn vrij hoog, dus in het algemeen zijn de kosten per operatie hoger. In werkelijkheid is spoorvervoer over land een middel dat altijd of bijna altijd de steun van het wegvervoer nodig heeft.

Voordelen van vervoer over de weg

De kosten van de transport zijn over het algemeen een van de goedkoopste, dit komt doordat het een van de meest flexibele is als het gaat om het vervoer van alle soorten goederen.

Het is een directe vorm van transport, juist vanwege de enorme wegeninfrastructuur die er is. Je kunt namelijk elk punt in het land bereiken op nationaal en zelfs internationaal niveau.

Nadelen

Het ongevallen percentage is vele malen hoger dan bij andere vervoersmiddelen. Daarnaast is de kans op verkeersopstoppingen hoog die de levertijden vertragen, Hoewel met de modernisering van het routesystemen in realtime naar alternatieven kan worden gezocht om de onvoorziene omstandigheden te vermijden. Weg vervoer is wel een van de meest vervuilende vervoermiddelen, Daarentegen worden er al wel oplossingen gezocht om efficient en ecologisch te rijden voor meer comfort voor de chauffeur en een positief effect op de duurzame bedrijfsvervoering.

Een van de grootste nadelen is misschien wel de vrachtvolume, een trein heeft veel meer vracht volume dan bijvoorbeeld een vrachtwagen.