Duurzaamheid grondstoffen 

In het hedendaagse bedrijfsleven is er veel aandacht voor de vraag hoe duurzaam het gebruik van pallets is. Duurzaamheid houdt in dat wat we nu doen, geen nadelige gevolgen heeft voor de generaties ons. Aangezien er in de logistiek veel pallets worden gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe duurzaam het gebruik van pallets is.

Bij transport van goederen gebruiken bedrijven vaak pallets. Het is een veilige en efficiënte manier voor laden, lossen vervoeren en opslaan van goederen. De meeste ladingdragers zijn gemaakt van hout, kunststof of karton. Bij voorkeur is het niet gemaakt van vervuilende grondstoffen of eenmalig bruikbaar materiaal. Groot en deels van de pallets worden zonder problemen nogmaals gebruikt.  Na transport is een pallet doorgaans nog in goede staat en kan deze prima nog enkele keren worden hergebruikt. Het opnieuw gebruiken van de pallets kan een besparing opleveren van kostbare grondstoffen. Door house uitvoeringen meerdere malen te gebruiken, is er dus minder hout nodig. Op deze manier blijven er meer bomen over en ben je duurzaam bezig.

Hergebruik

Het is belangrijk voor de duurzaamheid om middelen te hergebruiken. Er is een ruilsysteem om het hergebruik van pallets te stimuleren. Dit systeem vertegenwoordigt een pallet de waarde van van een pallet. Dit betekend dus als een leverancier 50 volle pallets verzend, hij 50 lege pallets weer moet ontvangen. Dit mogen dezelfde of vervangende pallets zijn. Door deze manier worden er geen pallets verspilt of onnodig gemaakt.